Optelsom van gebruiksonvriendelijkheid

Ik heb een paar weken geleden de PostNL Verhuisservice besteld. Bij het invullen van het bestelformulier moet je door een aantal hoepels springen om je privacy te waarborgen. Allereerst moet je bij “Ik wil specifieke bedrijven informeren over mijn adreswijziging” klikken op “Overslaan”.

Vervolgens kom je bij de stap met de misleidende titel “Speciaal voor u, als nieuwe bewoner”.¬†

Wat mag je daar doen? Aangeven welke reclame je wil ontvangen. Niks dus, en er staat “Nog geen bedrijven gekozen”, dus ik klik meteen op “Klaar met selecteren”. Dan denk je dat je er bent, en lees het overzicht van je bestelling nog eens door.

Nou, ziet er goed uit, alleen nog de voorwaarden accepteren. En dit is waar ik later een klacht over heb ingediend. Weet je nog, in de voorgaande stappen, dat er stond “specifieke bedrijven informeren”. Ja, nou, specifieke dus.. Er zijn ook nog niet-specifieke bedrijven: vergeet in deze stap vooral niet op de link “Privacyverklaring” te klikken. Die Privacyverklaring is namelijk niet alleen privacyverklaring, er zit op die pagina een verborgen vinkje, waarmee je je moet afmelden voor het verstrekken van je gegevens voor Direct Marketing. Ik heb dat niet gezien en kreeg ineens een brief van de Praxis in de bus: “Uit gegevens van de PostNL Verhuisservice hebben wij venomen…”. Bitches!

En als ik nu toch over gebruiksonvriendelijkheid bezig ben:

  1. In de stap “totaal” nog¬†andere handelingen dan ‘accepteren’ moeten doen.
  2. In de bevestigings e-mail geen overzicht krijgen van alle “gevolgen” van je bestelling, geen herhaling van wat je bij “Totaal” wel kreeg.
  3. Een klachtenformulier wat alle formatting van je bericht weggooit, waaronder regeleindes.
  4. Een reactie van noreply@postnl.nl, en dus weer naar de website moeten om te antwoorden.
  5. Geen ontvangstbevestiging van de reactie via dit tweede formulier.

Maar vooral dat vinkje. En ik kan nergens terugvinden naar welke niet-specifieke bedrijven mijn gegevens dan vervolgens gestuurd worden.

Op mijn bericht dat ik hier een overzicht van wens (eigenlijk: eis) te zien heb ik twee weken later nog steeds niets venomen…