Recipe: Pasta oven dish

There’s this pasta oven dish I’ve been meaning to write down the recipe for. You used to be able to buy a box with all the ingredients, but since that box isn’t available at the supermarket anymore, you need to collect the ingredients yourself now. Here it is in Dutch and English

Nederlands

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 180 graden).

Tomatensaus

500g gezeefde tomaten
1 ui
theelepel suiker
eetlepel olijfolie
snufje zout
oregano
knoflook
rozemarijn
basilicum
zwarte peper
cayennepeper poeder

Maak de tomatensaus eerst: Doe de gezeefde tomaten in een pannetje, voeg al het bovenstaande en zoveel van de kruiden toe als je wilt en verwarm het. Niet laten koken. Vuistregel: Er bestaat niet zoiets als teveel kruiden, voeg lekker veel rozemarijn, basilicum en vooral cayennepeper poeder toe. Het moet een beetje pittig zijn 🙂

Vulling

500g zak gnocchetti/schelpjes pasta
250g kipfilet
1 courgette
50g zwarte olijven zonder pit
100g geraspte kaas
400ml koud water
1 eetlepel olijfolie
croutons om gerecht mee te bedekken

Snij de courgette in blokjes, de olijven in ringetjes en snijd de kipfilet in stukjes (groot of klein, wat jij wil). Bak de kip en voeg dan de courgette toe. Voeg dan het water en de tomatensaus die je net gemaakt hebt toe en breng het aan de kook. Voeg tot slot de olijven en wat geraspte kaas toe.

Belangrijk: Vergeet het water niet aan je saus toe te voegen! Dat water is nodig omdat anders je pasta niet gaar wordt.

In de oven

Vet de ovenschaal in en doe de ongekookte pasta er in, een laag van niet meer dan 2 pastaschelpjes hoog. Doe de saus eroverheen en zorg dat de pasta helemaal bedekt is. Bedek het met kaas en vervolgens croutonkruimels (ik heb nooit zin om de croutons te vermalen maar eigenlijk moet je dat wel doen).

Zet het 40 minuten op 190 graden in de oven (35 minuten bij heteluchtoven op 180 graden)

English

Preparation

Pre-heat the oven at 190 degrees Celcius (180 degrees for hot air oven)

Tomato sauce

500g sieved tomatoes
1 onion
tea spoon of sugar
table spoon of olive oil
pinch of salt
oregano
garlick
rosemary
basil
black pepper
cayenne pepper powder

Make the tomato sauce first: Just put the tomato sauce in a saucepan, add all of the above and as many of the herbs as you like and heat it. Rule of thumb: There’s no such thing as overspicing, be generous with the herbs, especially the cayenne pepper powder. It should be a little spicy 🙂

Filling

500g bag of gnocchetti pasta
250g chicken
1 courgette/zucchini
50g black olives without kernel
100g grated cheese
400ml cold water
1 table spoon of olive oil
croutons to cover the dish with

Cut the zucchini up in small quarters, halve the olives and cut the chicken into pieces (big or small, whater you like). Bake the chicken and add the zucchini. Then add the water and the tomato sauce you just made and heat it. Add the olives and some of the grated cheese.

Important: Don’t forget to add the water to your sauce! The water is needed, otherwise the pasta won’t cook.

In the oven

Grease an oven proof baking dish and add the uncooked pasta, a layer of no more than two pasta shells thick. Add the sauce and make sure the pasta is covered completely. Then cover it with cheese and the crouton crumbs (I never feel like pulverizing the croutons but you should).

Put it in the oven for 40 minutes at 190 degrees (35 minutes in hot air oven at 180 degrees).

One Reply to “Recipe: Pasta oven dish”

+ Leave a Comment